Innehåll

Matemator innehåller en mängd olika delar av avancerad matematik – avancerad för mellanstadiet vill säga. Under en termin eller ett läsår hinner eleven med en mängd olika nedslag i matematisk fördjupning. Se gärna listan på terminsupplägget. Enligt skolans vanliga kursplan för mellanstadiets matematik skall eleverna lära sig om:

 1. Taluppfattning och tals användning
 2. Algebra
 3. Geometri
 4. Sannolikhet och statistik
 5. Samband och förändring
 6. Problemlösning

Matemator erbjuder utöver detta nedslag i avancerad matematik. Matemators koncept är: fördjupning av kursplanens punkter ovan samt extra kunskaper om andra delar av matematiken. Ibland högre studiers matematik.

Exempel på ämnen som tas upp i samband med de sex punkterna är

 1. Taluppfattning och tals användning
  Navigation
  Astronomi kontra astrologi
 2. Algebra
  Kanske man tom hinner gå in på trigonometri? Sinus och cosinus.
 3. Geometri
  Arkimedes princip, historia och egyptiska trianglar
  Gyllene snittet, estetik och konst. Det som är vackert är vackert.
  Pythagoras sats.
  Platonska kroppar.
  Kanske tom. Icke-Euklidisk geometri. Exv denna fina form som ingen på Matemator kan hitta namnet på (kan du?):
 4. Sannolikhet och statistik
  Pascals triangel är en given punkt.
  Så även formler för att få ut medelvärde
 5. Samband och förändring
  X och Y axlar måste alla kunna! Diagram och koordinatsystem.
 6. Problemlösning
  Logiska problem, om Per är större än Pål och Pål är större än Sven, så är Per hm-hm än Per – fast lite svårare än så brukar matemator göra.
  Venn-diagram – ett bra sätt att illustrera varför ”jag blundar när jag sover” inte är samma sak som ”jag sover när jag blundar”.

Och mycket mer.

Samtidigt den praktiska och teoretiska kunskapen om matematik får leven får lära sig om matematikens historia. Med namn på stora matematiker som Arkimedes, Pythagoras och Gauss.

En viktig del av matematik är hur viktig den varit för byggnadskonsten. Tex romerska valvbågar, eller grekiska tempel. Övrig konst såsom måleri och skulpterande har även det en viktig koppling till matematik.

Ekonomi finns inte utan matematik. Rymdens utforskning skulle inte skett utan matematik. Dagens verklighetsuppfattning med elementarpartiklar och kvarkar kräver matematik. Osv.

En del av undervisningen bestå av att arbeta tillsammans i grupp med materialet ”Gemensam problemlösning”. Ett material utarbetat för att ge matematiska utmaningar till duktiga elever. Andra saker Matemator tar upp i sin undervisning är:

IQ TEST

LATERALT TÄNKANDE

RUND JORD (longituder och latituder)

ROTEN UR TVÅ

TANGRAM

FRAKTALER

FILMEN OM 1

 

BETYG, PROV, LÄXOR

Det finns få ”vanliga” prov eller läxförhör hos Matemator, bara kunskaps och IQ-tester som visar elevens kontinuerliga nivåer.

Betygsskalor som används i utbildningen

Matemator arbetar med en tiogradig skala, där varje moment bedöms. Detta är mallen (obs, denna version är för engelska-ämnet, uppdaterad version för matematik under uppbyggnad):

test profile and test grade

Testprofilens funktion är mestadels ett hjälpmedel för läraren, och mindre för betygssättning. Om man kvalat in för Matemator är man redan duktig. Det behöver inte bevisas. Bara nivån och utvecklingen behöver utrönas.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *